Bie

Antiekhandelaar Bie zorgt voor kleur in je interieurHaar energie en glimlach zijn aanstekelijk, haar levenskijk inspirerend:
antiekhandelaar Bie Baert gaat wekelijks op schattenjacht naar bijzondere objecten.
Wie is Bie?
Bie Baert (55) verkoopt al meer dan 25 jaar bijzondere objecten. Een tijdje had ze een antiekzaak in Antwerpen, nu is haar prachtige woning in Brecht haar werkplek en visitekaartje. Verder ken je Bie als één van de experten in het Vier-programma Stukken van Mensen.

Bie: “Antiquair vind ik een te groot woord voor mij, ik verkoop ‘biezondere objecten’ met een knipoog naar mijn naam. Die objecten hebben stuk voor stuk iets unieks: soms val ik voor het materiaalgebruik of een originele afmeting, dan weer voor de emotie in een pentekening of de warme patina van een kast. Ik ontwerp ook heel wat dingen: van een stapel mooi verweerd hout laat ik een tafel maken, met een schitterende stof uit de jaren vijftig wordt een poef bekleed. Maar evengoed hoort die achttiende eeuwse kast die me raakt bij mijn collectie.”

"Het mooie aan die online verkoop vind ik dat het de drempel heeft verlaagd en daardoor mijn doelgroep heeft verruimd en verjongd."

Bepaalt het buikgevoel voor een groot stuk een aankoop?
“Zeker, zowel bij mij als bij mijn klanten. Ik koop en verkoop een object pas wanneer het een warm gevoel oproept. Voelt een klant het niet helemaal, dan zal ik de aankoop sowieso afraden. Ik krijg ook vaak de vraag of men met een bepaalde aankoop een goeie investering doet. Ik antwoord dan altijd: wil je geld verdienen, kies dan voor een belegging of vastgoed. Een object koop je omdat het je raakt, omdat je elke ochtend weer gelukkig wordt wanneer je blik erop valt.”

Je schakelt ook Instagram in om je objecten te verkopen. Werkt dat?
“Toen ik in 2001 met een website startte, werd er gelachen: antiek verkopen via het internet?! Ja ja … Intussen maakt verkoop via mijn website, maar ook via Instagram de helft van mijn omzet uit. Het mooie aan die online verkoop vind ik dat het de drempel heeft verlaagd en daardoor mijn doelgroep heeft verruimd en verjongd. Het nadeel is dat er veel werk in kruipt. Elk nieuw object wordt gefotografeerd, bovendien gaat de online wereld nooit slapen. Deze ochtend was ik al om zes uur in onderhandeling met een klant uit Amerika.”


Wat maakt jouw beroep zo mooi?

>

Wat maakt jouw beroep zo mooi?
“Ik hou heel erg van het contact met de klanten, maar het allerleukste vind ik om voor dag en dauw in mijn camionette te stappen en op schattenjacht te vertrekken. Ik werk hard, tegelijk voelt het nog steeds alsof ik elke dag mag buitenspelen.”

Hoe belangrijk is kleur in een interieur?
“Heel belangrijk! Het weer in België is zo vaak grijs, daarom gebruik ik zelden die kleur in mijn interieurs. Bij mij thuis zijn de muren in een neutraal ivoor geverfd, de kleur zit in een schilderij of een stapel kussens. Met kleur creëer je warmte.”

Ook in jouw kleerkast is kleur sterk aanwezig …
“Mijn kleerkast is een echt kleurboek. Als kind al was ik verzot op kardinaalpaars, ook Hermès-oranje en rood zijn absolute favorieten, net als groen en poederroze. Er is weinig dat ik niet aandurf, zelfs in een knalgele outfit ga ik naar klanten.”

Draag je ook zwart?
“Heel af en toe. Het grappige is dat mijn vrienden dan meestal bezorgd reageren met ‘ça va, Bie?’… Maar zwart combineer ik altijd met grote gouden oorbellen of een kleurrijke sjaal.”

Naar wat ga je op zoek wanneer je gaat shoppen?
“De meest uiteenlopende outfits, waarbij ik altijd met twee dingen rekening hou: past het bij mij en zit het goed? Ik zal nooit iets trend gebonden kopen. In mijn kast hangen mooie stuks die ik twintig jaar geleden kocht. Sommige blijf ik combineren, andere wachten geduldig tot ik ze weer herontdek. Daarnaast kijk ik naar mijn leeftijd en mijn lichaam. Ik kleed me niet meer als een dertiger, maar ik verstop me ook niet. Ik voel me goed in mijn vel, doe mijn job ontzettend graag en dus wil ik met mijn kleren die joie de vivre ook uitstralen. Tussen mijn klanten zit een tachtigjarige vrouw. Ze wikkelt een kleurrijke foulard rond het haar, en heeft net als Iris Apfel een grote bril en knalrode lippen. ‘Yes!’, denk ik elke keer. Zo iemand maakt me helemaal blij.”

Ontdek Bie’s wereld op www.biebaert.be of via haar Instagram-account @biebaert