• Gratis levering in België vanaf € 50
  • Gratis en makkelijk terugsturen
  • Veilige betaling

Game changers - Elke Jeurissen

<span style="display:none;">></span>

>

“Wanneer ambitieuze vrouwen zich laten omringen door andere vrouwen met ambitie, dan zullen ze elkaar vooruitduwen.”Elke Jeurissen (48) is Expert Inclusive Leadership & Entrepreneur / Begon haar carrière als Business Developer voor diverse reclamebureaus / Werkte als woordvoerder op het kabinet van toenmalig minister Rik Daems / Begon een eigen communicatiebureau / Co-founder van Glassroots dat externe en interne stakeholders met elkaar verbindt / Begeleidt als consultant bedrijfsleiders naar een grotere inclusiviteit op de werkvloer / Leading lady van Straffe Madammen, nu: Fierce Ladies, dat ambitieuze vrouwen samenbrengt en hen helpt om hun volledige potentieel te bereiken / Voor vrouwen maar niet tegen mannen / woont in Lennik samen met haar man vormt ze een samengesteld gezin met vijf kinderen tussen 15 en 25 jaar.

WE RISE BY LIFTING OTHERS
“Ik zag een heleboel getalenteerde vrouwen rondom mij stagneren op werkvlak. Vrouwen die alsmaar harder werkten en halsstarrig probeerden om nog perfecter te zijn dan ze al waren, maar geen meter vooruitkwamen omdat ze vergaten om hun aandeel op te eisen, te weinig delegeerden of onvoldoende uit hun comfortzone traden.
Voor deze vrouwen richtte ik Straffe Madammen op, dat ondertussen evolueerde naar Fierce Ladies. Fierce Ladies organiseert netwerkevents met vrouwelijke sprekers - rolmodellen - die vanuit hun expertise inspireren en tonen dat het wel kàn. Ik bied ook skilltraining aan: om te leren groeien, delegeren, netwerken. Zo worden vrouwen geholpen om hun volle potentieel te bereiken.
Wanneer we ons als ambitieuze vrouwen laten omringen door andere vrouwen met ambitie dan zullen we elkaar vooruitduwen.

Vanuit datzelfde uitgangspunt - dat vrouwen te weinig aan bod komen - begeleid ik als consultant bedrijfsleiders naar een grotere inclusiviteit. Zeker als je bedenkt dat er al 20 jaar iets meer meisjes dan jongens afstuderen in het hoger onderwijs, is het bedroevend dat vrouwen amper vertegenwoordigd worden aan de top van een bedrijf.
In tegenstelling tot etnische inclusie is er wat vrouwen betreft geen instroomissue maar wel een doorstroomprobleem. Vrouwen botsen tegen plafonds aan. Dat ligt voor een groot deel aan de verwachtingen die onze maatschappij stelt. Wanneer een vrouw carrière wil maken, dan moet ze zich daar nog steeds voor verantwoorden, zeker wanneer ze een gezin heeft. Het is toch vreemd dat het woord 'carrièreman' niet bestaat, terwijl we een vrouw met een degelijke functie als 'carrièrevrouw' bestempelen. Er bestaat een woord voor, omdat het iets is dat afwijkt van de norm en daar ligt het probleem.
Daarom is het zo belangrijk om jezelf én je kinderen te omringen met gelijkgestemde zielen. Wat je rondom jou ziet, dàt wordt de norm. Bedrijven kunnen dan weer helpen door vrouwen een podium te geven maar ook door bijvoorbeeld te zorgen voor flexibele werkuren.”>

FIERCE ≠ FEARLESS
“Mijn kinderen hebben heus ook wel eens gezeurd dat hun mama wéér weg moest. Maar ze hebben ook gezien dat hun moeder heel graag doet wat ze doet. Dat is belangrijk, een voorbeeld zijn, ooit gaan zij immers ook aan de slag.
Voor mij moet een job aan drie basisvoorwaarden voldoen: 1) ik moet me amuseren 2) ik wil financieel onafhankelijk zijn 3) ik wil de vrijheid hebben om mijn agenda zelf in te vullen. Om die redenen heb ik al heel wat succesvolle banen achter mij gelaten en gekozen voor een onzekere, nieuwe sprong. Voor het ondernemerschap.

Mijn tip aan nieuwbakken ondernemers: verlies het ‘waarom’ van je keuze nooit uit het oog. Schrijf het op. Onzekerheid is immers eigen aan ondernemen. En at some point - wanneer je bijvoorbeeld jezelf geen loon kan uitkeren omdat je aan het investeren bent - zullen twijfels je overvallen.
Dan is het belangrijk om terug te keren naar de essentie. Verander ook je mindset. Denk niet: ik kan iets niet. Denk wel: ik kan iets nòg niet. Durf fouten maken, alleen zo kan je groeien. Ook ik ben aan de start van een nieuw project bang, ook ik vraag me af ‘of ik op mijn bek zal gaan’.
Fierce is niet hetzelfde als fearless. Die gezonde angst is eigen aan uit je comfortzone stappen, naar een plek waar magische dingen kunnen gebeuren.”


>> Lees ook over onze andere Game changers

<span style="display:none;">></span>