• Gratis levering in België vanaf € 50
  • Gratis en makkelijk terugsturen
  • Veilige betaling
MAYERLINE VERJAART en trakteert met 10% KORTING                   Shop nu je zomeroutfit met DUBBELE PUNTEN

LUISTER naar je LICHAAM


Martine Prenen (56) heeft een bijzonder gevulde agenda: ze is happiness coach, gezondheidsconsulent, foodgoeroe, tv-persoonlijkheid, motivational speaker, schrijfster, vlogster, mama van twee volwassen kinderen én oma.
Toch straalt ze zoveel rust uit. Wat is haar geheim?

>

“Het kleine geluk ligt voor het grijpen, maar je moet vertragen om het te zien”“Hoe hectisch mijn leven vandaag soms ook is, het valt niet te vergelijken met de jaren dat ik nog fulltime voor televisie werkte. Vooral de periode van De Rode Loper (showbizzprogramma op één, nvdr) was ontzettend zwaar. Ik zag als alleenstaande mama mijn dochter amper opgroeien. Achteraf bleek het een eyeopener: de quality time met je familie moet primeren. Hoe graag je je job ook doet, soms moet je gewoon nee zeggen. Hol je jezelf voorbij - en let op, ik trap zelf nog steeds af en toe in die val – dan vergeet je bovendien om goed voor jezelf te zorgen.”


Thee met een koekje

“Wanneer in een vliegtuig de druk in de cabine daalt en de zuurstofmaskers naar beneden vallen, ben je verplicht om eerst jezelf van zuurstof te voorzien, daarna je kinderen. Dat is zo met àlles in het leven: zorg eerst voor jezelf, pas daarna kan je voor anderen zorgen. En net daar hebben veel vrouwen het moeilijk mee. Een paar keer per jaar neem ik enkele vrouwen mee op een zonnige reis. To slow down. Rusten, theedrinken, yoga, massages, workshops ... Enerzijds heerlijk om al die vrouwen te zien genieten, tegelijk is het jammer dat ze zich dat thuis blijkbaar niet gunnen. Een tas thee met een koekje, een minuut of tien mediteren, je laten masseren door je man ... Dat kleine geluk ligt elke dag voor het grijpen, maar je moet er eerst voor vertragen.”
Wat vertelt mijn lichaam?

“Een dosis stress hoort bij het leven. We hebben af en toe extra druk en die spreekwoordelijke schop onder de kont nodig om iets te realiseren. Maar we mogen niet in de stress blijven hangen. Na een drukke periode moet je jezelf opnieuw opladen. Negeer de kreten van je lichaam niet, maar luister naar wat ze proberen te vertellen. Heb je hoofdpijn? Maak een wandeling in de natuur in plaats van een pijnstiller te nemen.
Ben je moe? Ga even liggen in plaats van nog een tas koffie te drinken. Ik ben ervan overtuigd dat hormonen allesbepalend zijn voor onze levenskwaliteit. Een goede hormonenbalans zorgt ervoor dat we stressbestendig, uitgerust en vrolijk zijn, en dat we een lange in plaats van een korte lont hebben. Wanneer we slecht slapen, te weinig bewegen of ongezond eten, raken onze hormonen uit balans.”


Net als oma

“Ook de constante stroom aan informatie haalt ons uit balans. Ik beken: ik ben zelf behoorlijk verslaafd aan mijn smartphone. Onlangs op vakantie viel het mij plots op hoe mijn man en ik, naast elkaar bij het zwembad, elk op onze telefoon zaten te tokkelen. Triest en allesbehalve mindful. En dus heb ik met mezelf afgesproken dat ik nog drie momenten per dag op de telefoon mag. Het is zo belangrijk om af en toe los te koppelen, zeker ’s ochtends wanneer alles - van nieuws over virussen en passionele moorden tot jaloersmakende foto’s - dubbel zo hard binnenkomt.
Natuurlijk is het geweldig dat wij vrouwen geëmancipeerd zijn, een carrière hebben, op eigen benen staan ... maar vroeger hadden vrouwen meer rust in hun hoofd. Ze werden niet uit hun slaap gehouden door Netflix, moesten niet naar de fitness voor een strakke buik, vergeleken zich minder met anderen. Ze deden meer te voet, leefden op het ritme van de seizoenen, aten onbewerkt voedsel en gingen op woensdag gezellig bridgen. Eigenlijk deden onze grootmoeders het zo slecht nog niet …”