• Gratis levering in België vanaf € 50
  • Gratis en makkelijk terugsturen
  • Veilige betaling
MAYERLINE VERJAART en trakteert met 10% KORTING                   Shop nu je zomeroutfit met DUBBELE PUNTEN

Lieve, Kirby en Gwenda verheffen hun stem voor meer gelijkheid en verandering. Ieder van hen neemt een mentorrol op zich, maar leert ook zelf levenslessen van de vrouw onder haar vleugels.
Samen hertekenen zij op hun manier de wereld van morgen.

LIEVE BLANCQUAERT

Leeft samen met Nic Balthazar * Moeder van Martha (24) en Boris (23) * Freelancefotograaf en documentairemaker * Je kent haar van fotoboeken zoals ‘Insjallah, mevrouw’ (samen met Annemie Struyf) en ‘Vrouw’ (samen met Betty Mellaerts) én van televisiedocumentaires zoals ‘Birth Day’, ‘Wedding Day’ en ‘Let’s Talk About Sex’ * In de projecten van Lieve Blancquaert spelen vrouwen vaak een hoofdrol

>

“Ik zie het als een plicht om naar jongere generaties te luisteren. Zij zijn immers de toekomst.
Zij beslissen straks in wat voor wereld we zullen leven.”

LET’S TALK ABOUT SEX... EN MANNEN IN ROKKEN

“Ik kijk al lang niet meer op van een man in een rok. Er zijn echter nog steeds mensen die dat ‘onnatuurlijk’ vinden. Dat komt omdat mensen te weinig de eigen bril afzetten. We denken dat iedereen naar de wereld kijkt zoals wij dat doen, maar dat klopt helemaal niet. Door het leven vanuit verschillende standpunten te bekijken, krijgen we nieuwe inzichten.
Onderzoek naar hoe andere mensen en culturen bijvoorbeeld relaties, genderkwesties en seksualiteit ervaren, verruimt onze blik en leidt tot meer begrip.
Dat was ook de motivatie voor ‘Let’s Talk About Sex’. Hoe we over seksualiteit, gender en relaties denken, ligt bovendien aan de basis van ons hele wezen. Het is bepalend voor hoe wij met elkaar omgaan, van kleutertijd tot sterfbed. Dat vind ik super interessant. We hebben voor het programma zeven landen bezocht en zeven thema’s behandeld. In Japan hebben we bijvoorbeeld de eenzaamheid bij jongeren onder de loep genomen, in Brazilië hebben we de focus gelegd op body culture, terwijl we in IJsland de gendergelijkheid hebben behandeld.”SPEAK UP!

“In 2003 bezocht ik Afghanistan. Die reis heeft me bewust gemaakt van de macht die ik heb. Als jij als vrouw wèl mondig bent, als je mag spreken en als er vervolgens ook nog eens naar je geluisterd wordt, dan is het belangrijk om een stem te zijn voor al die mensen die dat niet kunnen of mogen, voor mensen die benadeeld worden, aan wie onrecht wordt aangedaan.
Vaak zijn dat helaas nog steeds vrouwen. Dat is waarom vrouwen vaak een hoofdrol krijgen toebedeeld in mijn werk. Soms denken mensen wel eens dat het feminisme geen recht van bestaan meer heeft, dat we op vlak van gelijke rechten, alles al hebben bereikt, maar dat is niet waar.
We hebben ook hier nog een lange weg te gaan. In België hebben we een aflevering gemaakt rond seksueel geweld. Acht op de tien vrouwen in ons land krijgt ooit te maken met seksueel geweld. Acht op de tien. Laat dat even bezinken. Dat is waanzinnig veel. Hoe kan dat? En hoe komt het dat tijdens de lessen seksuele voorlichting op Belgische scholen onderwerpen zoals consent of je grenzen leren aangeven nog steeds niet aan bod komen? Dat zijn gemiste kansen.”

TOEKOMSTDENKEN

“Ook ik leer nog steeds bij, ook ik moet mijn mening soms herzien. Wanneer koppels scheiden, dan spreken we wel eens over ‘gebroken gezinnen’. Dat snappen mensen in IJsland niet, die vinden dat een erg negatieve benadering. Ginds hebben ze het over extented families. De meeste gezinnen zijn er samengesteld en ex-partners behandelen elkaar er doorgaans met respect en vriendschap. Er wordt geen oordeel geveld, ook niet wanneer een vrouw de scheiding aanvraagt omdat ze pakweg een ander heeft.
Pas op, ik zeg niet dat je moet supporteren voor een scheiding, maar ik vind het wel mooi dat àls het gebeurt, het gezien wordt als een nieuwe kans en als het vergroten van je familie. Om zo te denken moet je in staat zijn om je ego opzij en je hart open te zetten.
Soms ben je je niet bewust van vastgeroeste ideeën. We zijn allemaal kinderen van onze tijd en opvoeding. Wanneer je kinderen hebt, dan dwingen zij jou ertoe om op een andere manier naar de wereld te kijken, om regelmatig je eigen mening te herzien. Black Lives Matter, het zwartepietendebat, de milieuproblematiek... Het zijn allemaal onderwerpen waarin ik dankzij mijn kinderen gegroeid ben. Ik vind het onze plicht om naar jongere generaties te luisteren. Zij zijn immers de toekomst. Zij beslissen straks in wat voor wereld we zullen leven.”

ONDER HAAR VLEUGELS
DAVINA SIMONS

Job: advocate, gespecialiseerd in strafrecht, verbonden aan het advocatenkantoor Damen & Partners.

“Lieve spreekt zich uit voor mensen die geen stem hebben. En dat is ook mijn missie als strafpleiter. Iedereen heeft recht op verdediging. Het is een meerwaarde om een gebeurtenis vanuit verschillende hoeken te kunnen bekijken. Het leven is nooit zwart of wit.”

“Mijn mama heeft borstkanker gehad. Twee keer. Op het moment dat ze heel erg ziek was heb ik mezelf laten testen en bleek ik het BRCA-1 gen te bezitten, waardoor ik 85% kans had om de ziekte ook te krijgen. Ik heb toen beslist om mijn borsten preventief te laten amputeren en een reconstructie te laten doen. Mijn borsten waren een essentieel onderdeel van mijn vrouwelijkheid, maar als je het allemaal in perspectief plaatst, wanneer het om je gezondheid draait, dan zijn het mààr borsten.
Lieve heeft me gecontacteerd naar aanleiding van haar Borstkankerbijbel. Ze wou graag een jonge vrouw in the picture zetten en ik voelde me vereerd. In die periode was ik op mezelf aangewezen, ook toen ik na één van mijn operaties amper kon bewegen. Lieve - die een straat verderop woonde dan waar ik op kot zat - heeft zich toen over mij ontfermd. Ik zie Lieve als een extra mama. Ze is voor mij een voorbeeld. Lieve neemt geen blad voor haar mond, ze komt op voor haar ideeën, ze laat zich niet in een hoekje duwen. Ze heeft niet alleen vooruitstrevende ideeën, denk aan al haar documentaires, ze vat ook de koe bij de hoorns. She makes it happen.
Lieve betekent veel voor anderen, ze spreekt zich uit voor mensen die geen stem hebben. En dat is ook mijn missie als strafpleiter. Iedereen heeft recht op verdediging. Het is een meerwaarde om een gebeurtenis vanuit verschillende hoeken te kunnen bekijken. Het leven is immers nooit zwart of wit.
Lieve is een rolmodel voor andere vrouwen en ik hoop dat ik dat ook kan zijn. De advocatuur is een mannenwereld en ik sta er in al mijn vrouwelijkheid - inclusief paillettenrokken en knalrode lippenstift - mijn mannetje, terwijl Lieve aan de zijlijn luid supportert. ”


DE TIP VAN LIEVE AAN DAVINA:
“Je bezit een unieke kracht en je bent een ongelooflijke verschijning. Blijf authentiek. Vind de moed om altijd jezelf te durven zijn. Blijf - als jij daar goesting in hebt - op die knalroze torenhoge hakken en met je schouders recht de rechtbank binnenwandelen.”

Bekijk de Making of-video

KIRBY VAN DEN BRANDE

Getrouwd met Mike * Mama van Féline (10) en Enora (8) * Voormalig legal counsel bij Agfa Gevaert en ex-bedrijfsleidster van Maes Industriële verlichting * Schoolde zichzelf in 2019 bij met een postgraduaat trendanalyse en wijdde haar eindwerk aan trends in het vrouwelijk ondernemerslandschap * Oprichtster van The Female Shift, ondertussen bekend onder de naam ‘LEF is more’: een business strategy agency

>

“Vrouwen moeten kunnen kiezen voor 100% geluk, in elke rol van hun leven.”

LEGALLY BLONDE

“Ik ben een jonge, blonde vrouw met ambitie in een mannenwereld. Onnodig om te vertellen dat ik al mijn hele carrière met vooroordelen te maken krijg en dat ik mezelf dubbel zo hard heb moeten bewijzen. Zo stond ik als bedrijfsleidster regelmatig op een werf tussen mannen, die er bij de eerste ontmoeting steevast vanuit gingen dat ik de secretaresse was in plaats van de persoon aan wie ze moesten rapporteren. Pijnlijk, voor beide partijen. Ook vandaag krijg ik wel eens een opmerking waarvan ik vermoed dat ik ze niet zou krijgen indien ik een man was geweest, over mijn tarief bijvoorbeeld. Alsof ik me als vrouw moet verantwoorden om hetzelfde loon te mogen vragen als een man.”VOOR VROUWEN ≠ TEGEN MANNEN

“Via mijn agency wil ik bedrijven doen groeien en hen de toekomst inloodsen. Wanneer het management niet openstaat voor innovatie, dan zal het bedrijf helaas de boot missen. Ook ik moet me af en toe herpositioneren. Onlangs heb ik mijn bedrijf omgedoopt naar LEF is MORE. The Female Shift dekte de lading niet meer. Het klopt dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties, en dat terwijl er meer hoogopgeleide meisjes afstuderen dan jongens. Een vrouwenrevolutie is nodig. Maar dat wil niet zeggen dat we - terwijl we supporteren voor vrouwen - ons tegen mannen moeten keren. Ik sta vandaag op de barricade voor een nieuwe, inclusieve samenleving en een inclusieve bedrijfswereld, waarbij niet gekeken wordt naar gender, leeftijd of kleur, maar wel naar competenties en waarden. Quota’s zijn nodig om een betere balans te creëren, maar ik vind het erg dat we ze nog steeds nodig hebben. We moeten ons als samenleving afvragen aan welke vastgeroeste ideeën we vasthouden die ervoor zorgen dat kwaliteit niet voldoende is, dat vrouwen nog steeds het onderspit delven louter omwille van hun vrouw zijn.”

TIJD VOOR ACTIE

“Hoe maken we nu de shift? Aandacht besteden aan het onderwerp en vrouwelijke rolmodellen naar voor schuiven, dat blijft lovenswaardig. Maar een draagvlak creëren alleen is niet voldoende. We moeten als maatschappij eindelijk ook eens in actie komen. Ik hoop dat mijn dochters binnen vijftien jaar niet nog steeds aan de zijlijn staan te roepen. Zo moet de loonkloof aangepakt worden. Wanneer een vrouw minder geld verdient dan haar man, en er moet binnen dat gezin gekozen worden wie minder gaat werken, dan is de keuze helaas snel gemaakt. Er moet ook gekeken worden naar goedkopere huisvesting en handige kinderopvang voor alleenstaande vrouwen. Zij maken op werkvlak nog veel te vaak keuzes in functie van wat haalbaar is als moeder en niet op basis van wat hen gelukkig maakt. We moeten ernaar streven dat vrouwen kunnen kiezen voor 100% geluk, en dat in alle rollen die ze in hun leven opnemen.”

ONDER HAAR VLEUGELS
LYNN MIKOLAJCZAK

Heeft een relatie met Geoffrey * Voormalig juriste * Gedreven blogger * Maakte een carrièreswitch naar PR & Marketing * Fashion tech entrepreneur: ontwikkelde een fashion shopping platform voor professionele doeleinden: ‘The Acquired’ waar vrouwen een geautomatiseerde styling krijgen gebaseerd op persoonlijkheid, functie, sector, werkomgeving en professionele aangelegenheid

“Door fouten te maken ga je groeien, die les heb ik van Kirby geleerd.”

“Enkele jaren geleden kreeg ik via Instagram een bericht van Kirby: of ze een foto van mij mocht gebruiken voor haar eindwerk over trends in het vrouwelijk ondernemerschap. Ze zag in mij een rolmodel, wat een groot compliment is. We zijn in gesprek gegaan en we zijn nooit meer gestopt met praten. We hebben dan ook veel gemeen: we hebben allebei rechten gestudeerd en we hebben allebei - tegen alle maatschappelijke verwachtingen in - de keuze gemaakt om een andere richting uit te gaan. Met ‘The Acquired’ wil ik vrouwen in hun kracht zetten op de werkvloer en tijdens work-events. De juiste outfit helpt je immers om je identiteit in de verf te zetten maar ook om productief te zijn en om serieus genomen te worden. Op een netwerkevent wil je uit de grijze massa springen, terwijl je als juriste in een corporate setting eerder baat hebt bij een donker strak pak. Ik help vrouwen om de juiste outfitkeuzes te maken zodat zij zich kunnen concentreren op de inhoud van hun job. Kirby is een voorbeeld voor mij. Ze volgt zelfverzekerd haar eigen pad, terwijl ik soms wel eens last heb van onzekerheid. Terwijl mijn omgeving me - uit bezorgdheid - wil behoeden voor fouten, raadt Kirby me net aan om in het diepe te springen en verzekert ze me dat het geen kwaad kan om af en toe eens goed met je hoofd tegen de muur te lopen. Door fouten te maken ga je net groeien, die les heb ik van haar geleerd.”


DE TIP VAN KIRBY AAN LYNN:
“Het is oké om zoekende te zijn. Door voortdurend dingen in vraag te stellen creëer je verandering en ga je stap voor stap je leven boetseren in de vorm die jij wil.”

Bekijk de Making of-video

GWENDA STEVENS

Getrouwd met Anton * Moeder van Kaiya (31), Kjelle (28) en Keanu (25) * Oma van Dylano (4) * Gwenda heeft ook 3 pluskinderen en 5 pluskleinkinderen * Customer Advisor bij Intrum * Ex-wedstrijdroeister * Voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond, als eerste vrouw in de Belgische roeigeschiedenis * Gediplomeerd coach en FISA kamprechter * Maakt deel uit van de taskforce Women & Sports van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) die ijvert voor gelijkwaardigheid in de sportwereld * Zetelt in diverse raden van bestuur

>

“Een mooie balans van vrouwen en mannen zorgt ook in de sport voor een meerwaarde.
Vrouwen hebben vaak andere kwaliteiten dan mannen.
Zo kunnen we bijvoorbeeld makkelijker knopen doorhakken. We kunnen veel leren van elkaar.”

EMPOWERMENT

“De missie van de taskforce Women & Sports bestaat erin te definiëren hoe het komt dat meisjes sneller stoppen met sporten en dat vrouwen niet doorgroeien tot een hoger niveau.
Er is geen gendergelijkwaardigheid, noch in de sport zelf, noch bij coaches, officials en bestuurders. We zien het als een missie om drempels af te breken, beleidsmatig en op het terrein. Women supporting women, ja, maar niet ten koste van mannen.
Wanneer tijdens een verkiezing een man en vrouw tegenover mekaar staan en ze zijn aan elkaar gewaagd, dan zal ik geneigd zijn om mijn stem uit te brengen voor die vrouw. Maar wanneer die vrouw de juiste vaardigheden niet bezit, dan is dat een andere zaak. Het heeft een averechts effect om die vrouw te benoemen, enkel en alleen omdat ze een vrouw is. Die vrouw valt gegarandeerd door de mand, wat dan weer voor veel mannen een bevestiging is dat vrouwen een bepaalde job niet aankunnen: ‘zie je wel’.”"Het gaat uiteindelijk nog altijd om de juiste skills, om de juiste persoon op de juiste plek. Wat niet wegneemt dat ik ervan overtuigd ben dat vrouwen evenveel talent en vaardigheden bezitten dan mannen en dat we moeten blijven inzetten om vrouwen nog sterker te maken en meer gelijkheid te creëren. Een mooie balans van vrouwen en mannen zorgt in elke bedrijfstak voor een meerwaarde. Vrouwen hebben vaak heel andere kwaliteiten dan mannen. Zo kunnen we bijvoorbeeld makkelijker knopen doorhakken. We kunnen veel leren van elkaar."

OP EIGEN HOUTJE

“Er is nog veel werk aan de winkel. Bij de herverkiezing van het BOIC was ik de enige vrouwelijke kandidaat aan Vlaamstalige kant. Dat is triest. De sportwereld is nog een echt mannenbastion. Vrouwen moeten zich extra bewijzen en worden vaak - zeker op beleidsniveau - niet ernstig genomen. Wanneer je in een vergadering met overwegend mannen zit, dan kan je er prat op gaan dat ze aan een vrouw zullen vragen om de notities te nemen. Als vrouw word je geacht de secretaresserol op jou te nemen terwijl dat nergens op slaat. Mannen reageren wel eens misnoegd omdat ik als vrouw zoveel functies bekleedt en er is al eens geïnsinueerd dat ik om dat te bereiken met menig manvolk de lakens zou hebben gedeeld. Het is voor veel mannen blijkbaar nog steeds ondenkbaar dat een vrouw op eigen houtje successen boekt. Een vrouw met ambitie is ofwel een slet ofwel een bitch, dat idee speelt in de eenentwintigste eeuw nog steeds en ik kan me inbeelden dat die perceptie veel vrouwen afschrikt om hogerop de ladder te klimmen.”

VLEES & AARDAPPELEN

“Voorts denk ik dat het probleem zich vooral op het thuisfront afspeelt. De organisatie en de mentale druk van het huishouden en het gezin liggen nog steeds vooral bij moeder de vrouw en het is niet voor iedereen een evidentie om tijdens de avonduren van meeting naar meeting te hoppen. Ik herinner me nog hoe ik me vroeger op vergaderingen excuseerde omdat ik naar vlees en aardappelen rook omdat ik nog maar net een maaltijd voor mijn gezin had bereid (lacht), terwijl alle mannen thuis gewoon hun benen onder tafel hadden kunnen schuiven. Vrouwen moeten eerst gedetermineerd uitstippelen welke richting ze uit willen gaan, ze moeten vervolgens thuis goede afspraken maken en daarna het pad stapsgewijs vrijmaken voor de volgende generatie vrouwen.”

ONDER HAAR VLEUGELS
ANNEMARIE DE WISPELAERE

Job: eigenares van een zaak van stoffen en garens in Gent: ‘Stoffenidee’ * Ex-wedstrijdroeister * Internationaal kamprechter * Zetelt in de raad van bestuur van de Vlaamse roeiliga en de federale kamprechtercommissie

“Wanneer andere, sterke vrouwen in jou geloven, dan geeft dat je zelfvertrouwen een enorme boost.”

“Gwenda en ik kennen elkaar van bij de federale kamprechtercomissie. Ik bewonder het dat Gwenda zich steevast 100% inzet, op elk terrein dat ze actief is en dat zijn er behoorlijk wat: het thuisfront, haar job, de Belgische roeibond en alle raden van bestuur waarin ze zetelt. Ze speelt nooit een louter ceremoniële rol, ze neemt een functie aan omdat ze ook effectief iets wil bewegen, veranderen, verbeteren. Dat wil ze ook in de taskforce Women & Sports. Ze doet niet enkel een oproep naar meer vrouwen in de sportwereld, ze gaat ook actief vrouwen aanspreken en motiveren. Zoals mij bijvoorbeeld (lacht). Gwenda is een vrouw die andere vrouwen naar een hoger echelon tilt, dat maakt haar absoluut een rolmodel. Ze geeft vrouwen een duwtje in de rug. Gwenda wil me graag naar voor schuiven in belangrijke functies. Het is fijn dat ze in mij gelooft, het helpt me om meer in mezelf te geloven. Ik zou vereerd zijn om ooit in haar voetstappen te mogen treden.”


DE TIP VAN GWENDA AAN ANNEMARIE:
“Ik heb je als scheidsrechter bezig gezien, ik weet wat je in je mars hebt. Laat je niet overdonderen door al het mannelijke geweld in de sportwereld. Geloof in jezelf en durf je stem te gebruiken. We hebben straffe vrouwenstemmen zoals de jouwe nodig.”

Bekijk de Making of-video