Mayerline, my fit
De perfecte pasvorm voor elk lichaam

Zeg je mode, dan wil je als vijftigplusser behalve kwaliteitsvolle stoffen, levendige kleuren en prachtige prints, vooral een perfecte pasvorm. Ongeacht je shape, lengte of gewicht.

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag zet Mayerline vijf inspirerende vrouwen in de kijker met de gloednieuwe campagne ‘Embrace Age’. Ze omarmen stuk voor stuk hun leeftijd, maar geven toe dat het niet altijd van een leien dakje gaat. Tijd voor een gesprek over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer, in de media en in de mode.
We hear you!

Carry Mortelmans

Hoe ervaar jij ouder worden? Heb je er soms moeite mee?
“Voor mij is leeftijd slechts een getal. Je goed voelen in je vel en doen wat je graag doet, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Met het ouder worden veranderen er veel dingen, ook lichamelijk. Maar dat zijn zaken die ik kan relativeren. Op dit ogenblik beleef ik mijn derde jeugd en die is lang niet minder intens dan mijn eerste jeugd.”

Voluit leven vanuit je buikgevoel, dat is echt wel mijn motto.

Vind je dat 50-plus vrouwen in deze maatschappij te snel ‘afgeschreven’ worden?
“Geloof het of niet: we leven nog steeds in een mannenwereld. Dat vind ik onterecht. Vrouwen hebben evenveel recht als mannen om op televisie te komen en belangrijke posities te bekleden. Toch blijft dit een taboe en een strijd die we moeten blijven voeren. Ik hoop dat we ooit in een wereld kunnen leven waar vrouwen niet afgerekend worden op hun uiterlijk, maar wel in hun kracht worden gezet. Ondertussen zie je wel al vaker oudere vrouwen in reclame opduiken en is het algemene beeld van de vrouw stilletjes aan in de positieve zin aan het veranderen. Toch zijn we er nog niet, en ik vrees dat volledige gelijkheid en inclusie nog een tijdje op zich zullen laten wachten.”

Heeft de wereld meer oudere vrouwelijke (rol)modellen nodig?
“Absoluut. Vrouwen boven de vijftig vinden vaak van zichzelf dat ze niet meer meetellen. Daar zeg ik tegen: ‘kom op, laat de moed niet zakken!’ Je verdient het om gezien en gehoord te worden. Het is niet omdat je vijftig bent, dat je niet meer meetelt! It’s only the beginning. Neem nu Iris Apfel, mijn favoriete rolmodel. Door al die kleur en power steekt ze er met kop en schouders bovenuit. Ik vind dat zalig om te zien.”

Het is niet omdat je vijftig bent, dat je niet meer meetelt!

Durf jij nog steeds te dragen wat je wilt?
“Mijn stijl is nog steeds hetzelfde als vroeger. Als mensen tegen me zeggen: ‘dit kan je niet dragen, want daar ben je te oud voor’, dan kan je er zeker van zijn dat ik het zal dragen. Tot drie jaar geleden droeg ik minirokjes. En dat omdat ik vind dat ik mooie benen heb. Aan crop tops ga ik me nu wel nét niet meer wagen. (lacht) Dat past niet meer bij mijn lichaam. Zelf heb ik nooit trends gevolgd. Ik draag kleren die bij mijn persoonlijkheid passen en waar ik me goed in voel. Ik zal nooit iets dragen omdat ‘iedereen’ het draagt. Ik zie veel vrouwen van mijn leeftijd die donker en oubollig gekleed gaan en dat vind ik bijzonder jammer. Op je zeventigste hoef je geen ‘madammenkleren’ te dragen.”

Op je zeventigste hoef je geen ‘madammenkleren’ te dragen

Zijn je verwachtingen naar kledij dan wél veranderd?
“Doorheen de jaren is een goede snit en kwaliteit steeds belangrijker geworden. En daar staat Mayerline om bekend. Ik hou ervan om mijn kleren lang te kunnen dragen en daarom kies ik voor kwaliteit boven kwantiteit. Ik ga ook steeds voor stuks die matchen met mijn persoonlijkheid. Ik krijg dan ook veel complimenten wanneer ik Mayerline draag.”

Christel Van Dyck

Christel, jij werkt zelf in de media. Zijn 50-plus vrouwen werkelijk onzichtbaar op het scherm?
"Jammer genoeg is het zo dat wij, vrouwen van boven de vijftig, ‘onzichtbaar’ zijn en zo goed als niet gerepresenteerd worden in de media. Nochtans zijn we met veel en ik denk dat we ons ook graag vertegenwoordigd zouden zien door rolmodellen van eigen leeftijd. De media spelen daar een zeer belangrijke rol in. Door meer 50-plussers te tonen en aan het woord te laten, kunnen zij het signaal geven dat wij maatschappelijk niet uitgespeeld zijn. Diversiteit is een belangrijk begrip, alleen geldt dat blijkbaar niet als het over leeftijd gaat, en als zeker niet als het vrouwen betreft.”

Zie jij jezelf dan als een rolmodel?
“Het is niet per se mijn ambitie, maar fijn vind ik het wel. Mensen inspireren door te zijn wie ik ben en door wat ik doe… Ja, dat geeft me een goed gevoel.”

Hoe omarm jij dan je leeftijd als vrouw?
“Iedereen wil lang leven en ouder worden, maar niemand wil ouder zijn, of nog erger… Er ouder uitzien. Verandering omarmen en je aanpassen aan nieuwe levensfases vraagt tijd, maar vroeg of laat zal je het wel moeten doen. Het accepteren is nu eenmaal de enige manier om ermee om te gaan. Je druk maken over je nieuwe lichaam… Dat heeft echt geen zin! Ik pas ook niet meer in een maatje 36 of 38 en mijn taille is niet meer wat het geweest is. Om nog maar te zwijgen van mijn borsten die nu een cupmaat groter zijn. Toch is dat allemaal oké, want het hoort nu eenmaal bij ouder worden. Vandaag voel ik me goed in mijn vel en hou ik van het leven!”

Vandaag voel ik me goed in mijn vel en hou ik van het leven!

Je zei het al, je lichaam is veranderd. Hoe heeft dat je stijl beïnvloed?
“Ik hou van mode en ik kom graag stijlvol voor de dag. Daarom draag ik ook kledingstukken waar ik me extra mooi in voel, want dat straal je gewoonweg uit! Kwaliteit is daarbij belangrijk. Zo zijn de stukken van Mayerline één voor één mooi afgewerkt en spat het vakmanschap ervan af.”

Wat zou je zeggen tegen vrouwen die met hun leeftijd worstelen?
“Omring jezelf met mensen die je goed doen voelen. Als je door mensen geaccepteerd wordt voor wie je bent, is het ook gemakkelijker om dat zelf te doen. Gun jezelf ook de tijd om de weg naar acceptatie te vinden. Gemakkelijk is het niet, maar je komt er wel. Een stap in de juiste richting, is om dankbaar te zijn voor wat je wél allemaal hebt: een leuke job, goede vrienden, een gezin,… ”

Er is zoveel moois aan deze fase van je leven! Geniet ervan!

Valerie Kinzounza

Wat was het moment waarop je doorhad dat je ouder aan het worden was?
“Door minder te focussen op het getal en meer op mijn evolutie als vrouw. De jonge Valérie was verlegen, onzeker en had veel complexen. Zo droeg ik tot anderhalf jaar geleden mijn haar altijd stijl. Nu loop ik rond met mijn bos wilde krullen. Ik wou zo het goede voorbeeld aan mijn dochters geven en tonen dat het oké is om jezelf te zijn. Het verschil met vroeger? De Valérie van vandaag is een 48-jarige vrouw die stevig in haar schoenen staat. Ik mag met fierheid terugblikken op het parcours dat ik heb afgelegd. “

Hoe heb jij je leeftijd dan leren omarmen?
“In de media werken heeft mij doorheen de jaren steeds uit mijn comfortzone geduwd. Spreken voor een zaal met honderd mensen, bijvoorbeeld, is iets wat ik nooit uit vrije wil zou doen. Toch verplicht mijn job mij om zulke dingen te doen. Door die verschillende ervaringen heb ik in mezelf leren geloven, zowel op professioneel vlak als in mijn privéleven. Wanneer je bovendien voor televisie werkt, word je voortdurend geconfronteerd met kritiek. Door positief naar mijzelf te kijken en mij minder aan te trekken van hoe anderen naar mij kijken, heb ik door de jaren heen leren omgaan met negatieve reacties.”

Door positief naar mijzelf te kijken, heb ik door de jaren heen leren omgaan met negatieve reacties.

De media kunnen hard zijn voor 50-plus vrouwen. Ervaar jij dat ook zo?
“Ik ben zelf nog geen 50 en tot nu toe heb ik nog niet te maken gehad met negatieve reacties vanwege mijn leeftijd. Ik krijg wél vaak te horen dat ik er jonger uitzie, misschien is dat de reden! (lacht) Helaas is het zo dat 50-plus vrouwen in deze sector sneller buitenspel worden gezet, desondanks alle ervaring die ze hebben opgebouwd. Ik heb natuurlijk liever een (media)wereld die ook oudere vrouwen waardeert, vooral omdat velen van hen in deze tijd op het toppunt van hun vrouwelijkheid zijn! Ze hebben zoveel levenservaring die ze met anderen kunnen delen en dat wordt nu onvoldoende belicht.”

Vrouwen van een oudere leeftijd hebben zoveel levenservaring en wijsheid die ze met anderen kunnen delen.

Op welke manier herdefinieert Mayerline voor jou de mode voor 50-plus vrouwen?
“Mayerline maakt kledij voor vrouwen met levenservaring, stijl en durf. Ze maken statement pieces in verrassende kleuren en prints, die je uitstraling een echte boost geven. Als twintiger durfde ik zo’n stuks nooit te dragen, maar nu denk ik: kijk naar mij! Omdat ik weet wie ik ben en wat ik wil. Bovendien hebben ze bij Mayerline ook echt aandacht voor de pasvorm en de snit. Als merk beseffen ze dat een model niet alle lichamen past. Na al die jaren ken ik mijn lichaam als geen ander en weet ik wat mij wel of niet staat. Dat is ook iets wat met de leeftijd komt.” (lacht)

Ik ben fier op wie ik vandaag ben en ik wil mijn persoonlijkheid ook letterlijk kunnen dragen.

Greet Rouffaer

Hoe belangrijk vind je het dat er een dag bestaat als ‘Internationale Vrouwendag’?
“Internationale Vrouwendag is nog steeds enorm relevant. Wij, als vrouwen, verdienen het om onszelf in de kijker te zetten. Bovendien zijn we ook vaak steunpilaren voor vele anderen in ons leven. Zo staat er naast elke sterke vrouw misschien wel een sterke man, en andersom is dat ook het geval. Net daarom is het als vrouw ook heel belangrijk dat je niet alleen voor anderen zorgt, maar ook voor jezelf.”

Wij, als vrouwen, verdienen het om onszelf in de kijker te zetten.

Hebben vrouwen een houdbaarheidsdatum, zoals de maatschappij dat weleens durft te claimen?
“Sommige vrouwen hebben met het ouder worden de neiging om zich beetje bij beetje 'figuurlijk' te verbergen. En dan denk ik altijd: waarom? Ouder worden is leren aanvaarden dat je lichaam verandert en er rimpels verschijnen. Dat was bij mij eveneens het geval. Aanvaarden is niet altijd gemakkelijk en dat is ook normaal. Of je nu kinderen hebt grootgebracht, een succesvolle carrière achter de rug hebt of beide: vrouwen van boven de vijftig hebben zoveel levenservaring. Daarom zou ik zelf ook heel graag meer dames in de media zien, die hun rimpels niet willen uitgommen. Weg met de filters! Het leven zorgt voor krassen op je ziel en dat is zichtbaar. De blijdschap of het verdriet dat iemand heeft meegemaakt in zijn leven, kan je steeds van zijn of haar gezicht aflezen. Het leven tekent je als mens, en dat vind ik net zo mooi. Waarom zou je dat willen wegstoppen?”

Het leven zorgt voor krassen op je ziel en dat is zichtbaar.

Hoe omarm jij je leeftijd op je 64ste?
“Ik voel me nu veel beter dan vroeger. Ouder worden is niet gemakkelijk, maar de rimpels die komen en je lichaam zal veranderen. Je kan dat niet tegenhouden. Toen ik een aantal van mijn vriendinnen verloor op vrij jonge leeftijd, werd mijn leven in perspectief gezet: Ben je gezond? Check! Ben je gelukkig? Check! Heb je rimpels? Check! So what? Verandering hoort nu eenmaal bij het leven. En elke extra dag die ik krijg, zie ik als een geschenk. Mijn vriendinnen hadden er liever nog wat langer geweest, en liefst met heel veel rimpels en een glaasje cava erbij om het leven te vieren.”

Hoe beïnvloedt je leeftijd de manier waarop jij je kleedt? Durf jij nog steeds te dragen wat je wilt?
“Geen minirokken meer voor mij! (lacht) Daarnaast draag ik wat wil ik, wanneer ik het wil. Het is niet omdat je een bepaalde leeftijd hebt, dat je je plots anders moet beginnen kleden. Doe en draag waar je zin in hebt, want het leven is te kort om er niet van te genieten. Experimenteren met felle kleuren en nieuwe modellen is helemaal mijn ding. Dat vind ik dan ook zo fijn aan Mayerline: je kan mixen en matchen naar hartenlust. Bovendien zitten hun pasvormen als gegoten. Ik moet nooit iets laten verstellen. Dat is niet alleen handig en comfortabel, maar het zorgt er ook voor dat ik er klassevol kan blijven uitzien.”

Ben je gezond? Top! Ben je gelukkig? Top! Heb je rimpels? So what!

Micheline Calomne

Micheline, ondertussen ben je 75 lentes jong. Is ouder worden voor jou een geschenk of een vloek?
“Je zelfbeeld bepaalt voor mij hoe mooi je jezelf vindt. Ik kies ervoor om mij goed te voelen en om positief in het leven te staan. Ik ben wie ik ben en dat moet je maar accepteren. Hierdoor trek ik me niet veel aan van de meningen van anderen. Natuurlijk heb ik ook mindere momenten. Zo was op pensioen gaan lastig voor mij.. Toen merkte ik hoe ik plots minder aandacht kreeg. Ook toen mijn man overleed, was het opnieuw zoeken naar evenwicht. Dat waren veel grote veranderingen op een korte tijd. Het was niet gemakkelijk voor mij, maar ik besef wel dat dit nu eenmaal bij het ouder worden hoort. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. (lacht) En dat heb ik ook grotendeels te danken aan mijn actieve en positieve levensstijl. Die houdt niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest jong. Want op de sofa luieren, dat is niets voor mij!”

Op de sofa luieren, dat is niets voor mij!

Is het zo dat vrouwen nog steeds een ‘houdbaarheidsdatum’ hebben?
“Het is absoluut zo dat vrouwen, van mijn leeftijd, in een hoek geschoven worden. Zo heb ik bijvoorbeeld bij het shoppen het gevoel dat er in de winkelrekken veel meer voor de jeugd hangt, terwijl vrouwen van boven de vijftig vergeten worden. Naast Mayerline, ken ik maar heel weinig modemerken die hun best doen om kledij te ontwerpen voor ‘oudere’ dames.”

Naast Mayerline, ken ik maar heel weinig modemerken die hun best doen om kledij te ontwerpen voor ‘oudere’ dames.

Hoe herdefinieert Mayerline dan voor jou de mode voor 50-plus vrouwen?
“Bij andere modemerken denk ik vaak: ‘oei, ik heb hier een miskoop gedaan’, omdat je er niet goed geadviseerd wordt. Dat is dan weer een enorm pluspunt aan Mayerline. Want wij, oudere vrouwen, willen er net zoals iedereen ook goed gekleed bij lopen. Bij hen is het vinden van modieuze en comfortabele kledij geen zoektocht. Bovendien zijn de maten en pasvormen bij Mayerline ook correct en consequent. Hun stuks zitten als gegoten en er moet nooit iets aan worden veranderd. Bij andere merken moet ik vaak zoeken naar de juiste lengte en maat. ”

Klassiek of kleurrijk, kleinere of grotere maten: bij Mayerline is er voor ieder wat wils. En dat maakt hen voor mij echt inclusief.

Welke tips zou jij geven aan vrouwen die met hun leeftijd worstelen?
“Hou een doel voor ogen, want dat geeft richting aan je leven. Dat kunnen even goed kleinere doelen zijn. Blijf bezig en geniet vooral van de kleinere dingen, dat is de boodschap. Zo heb ik wel altijd een reis op de planning staan waar ik naar uitkijk of plannen om een museum te bezoeken. Het is belangrijk om jezelf te blijven motiveren om voldoende buiten te komen, dat zorgt ervoor dat je positief in het leven blijft staan. ”